Hummer H3 For the Hummer driver who wants the rugged look and off road capabilities of the Hummer, but in a smaller size and with a more fuel economy friendly engine.

Cel-p0171

  #1  
Old 10-29-2012, 05:43 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Posts: 8
Default Cel-p0171

Hello Everyone-

I am new to the forum, but thought this information may be helpful. I recently started experiencing intermittent CEL. HP tuners revealed a P0171 (lean bank 1). I changed my upstream 02 sensor, and the light remained. I had taken off my throttle body once before to clean it, so I decided I would disassemble that whole upper assembly that sits on top of the manifold. Sure enough, I found a cracked hose (figured it could be a vacuum leak). The hose is underneath the back of the big plastic piece that site between the TB and the air filter box.

Here are some pictures:


Taking it off was pretty easy. two bolts hold the plastic piece to the manifold (10mm, like most bolts under the hood)

Name:  plastic.jpg
Views: 715
Size:  48.3 KB

Then Loosened the Hose clamps (four, flathead screwdriver)

Name:  hoseclamps.jpg
Views: 779
Size:  154.5 KB

The cracked hose that connects from the large plastic piece to the manifold

Name:  Crackedhose.jpg
Views: 394
Size:  62.6 KB\

The New Hose ( I chose to use hose clamps):

Name:  Newhoseandclamp.jpg
Views: 382
Size:  53.8 KB

The CEL is now gone! Hope this helps.
 
  #2  
Old 10-30-2012, 02:30 PM
Doc Olds's Avatar
Super Moderator
Join Date: Jul 2007
Location: Boat Town USA MI
Posts: 8,662
Default

The "big plastic piece" is known as the resonator box. The hose under the back to the breather port at the rear of the left valve cover is the secondary PVC hose.

Thanks for the thread, might give people a place to look for their leak when they get a P0171.
 
  #3  
Old 10-31-2012, 12:17 PM
Smittro's Avatar
Member
Join Date: Aug 2012
Location: Pittsburgh
Posts: 86
Default

Thanks for the write up.. Oh, is that a WS6 T/A I spy there?

Nice choice in toys! Former owner of a 01 Camaro myself..XD
 
  #4  
Old 10-31-2012, 10:50 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Posts: 8
Default

Thanks guys. Yes, it was a 2000 ws6. It's now a shell. Most recently an iron 346 and a pt8847 came out of it. Bigger motor is going in, same turbo though.
 
  #5  
Old 03-25-2013, 01:38 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Posts: 8
Default

UPDATE:


Still no CEL light months later. Replacing that little hose has fixed the issue.
 
  #6  
Old 03-25-2013, 09:59 PM
Senior Member
Join Date: Oct 2011
Location: Wisconsin
Posts: 962
Default

Good to know.
Actual part# 15123628
Chris
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Mighty455
Hummer H3
27
06-27-2015 08:50 AM
jerferg
Hummer H3
11
10-28-2013 03:23 PM
TSLevin95
Hummer H3
7
01-19-2012 10:14 AM
06h3lux
Hummer H3
3
01-07-2012 10:07 PM
ken haukaas
Hummer H2
1
01-11-2011 08:14 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Cel-p0171


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.